Een kat in huis: enkele tips:

Een kat in huis: enkele tips:

Het is zover, na rijp beraad hebt u beslist om een kitten of kat te adopteren. We geven u hieronder enkele tips om zijn komst zo goed mogelijk voor te bereiden.

Eerst en vooral moet u uw kat zorgvuldig uitkiezen. Woont u in een huis met een tuin? Of in een appartement? Hebt u kinderen? Hebt u nog andere huisdieren? Hoeveel tijd kunt u eraan besteden?... Het antwoord op al deze vragen is belangrijk bij de keuze van uw toekomstige makker.

Als u eenmaal de ideale kat voor uw levensstijl gevonden hebt, moet u zijn aankomst goed voorbereiden. Katten zijn territoriale dieren die erg gehecht zijn aan hun gewoontes en hun thuis.  Voorzie vier zones:
- Een plek om te slapen
- Een plek om te eten
- Een plek om zijn behoeften te doen, d.w.z. een kattenbak
- Een plek om te spelen

De kattenbak moet ver van de etensbak staan. Elke zone moet bestemd zijn voor een bepaalde activiteit. Denk ook aan een krabplank op de plaats waar hij graag zijn nagels onderhoudt. Zo krabt hij niet aan uw meubels, sofa enz.
Uw huis is nu helemaal klaar voor uw nieuwe vriend, u moet hem alleen nog gaan halen ...

Kattinnen voeden hun kitten op tijdens de eerste levensweken. Het is aanbevolen om minstens 8 weken te wachten alvorens een kitten te spenen en te adopteren... Hij zal dan bij u aankomen met alle nodige bagage voor een geslaagde aanpassing.
Vervoer uw nieuwe maatje het best in een transportkooi met op de bodem absorberend materiaal... Het transport en de nieuwe omgeving kunnen spanningen en stress veroorzaken, waardoor de kat misschien moet plassen.
Geef uw kat thuis de nodige tijd om te wennen. Laat hem zelf uit de kooi komen, wanneer hij er klaar voor is.

In het begin zal hij waarschijnlijk in de war zijn, maar stilaan zal hij op verkenning gaan in de nieuwe omgeving. Dat proces is erg belangrijk. Laat hem eerst kennismaken met een enkele kamer, zodat hij zich minder verloren voelt. Naarmate u ziet dat hij zich meer op zijn gemak voelt, kunt u hem toegang geven tot de rest van de woning.  Hij zal zijn omgeving markeren met geuren. Als u overweegt om uw kat ook buiten te laten, wacht u daar beter 2-3 weken mee, totdat hij zich binnen helemaal thuis voelt.

En nog een laatste tip: vergeet uw kat niet te strelen, hij zal spinnen van plezier!