Onze gevleugelde vrienden...

Onze gevleugelde vrienden...

Ze spreken tot onze verbeelding met hun kleurrijke veerpatronen en duizelingwekkende vluchten.
Als baasje heb je al snel een band voor het leven met hen.

Engageer jezelf voor een langere tijd!
Bij de aankoop van een vogel, verbind je jezelf voor een langere periode. Je moet er dan ook rekening mee houden dat een kanarie al snel 12 tot 15 jaar oud en een papegaai 35 tot zelfs 50 jaar oud kan worden.

Tijd, oefening en geduld...
Het sociaal maken van een vogel vraagt ook heel wat tijd, oefening en vooral geduld, vermits vogels van nature uit snel gestresseerd en paniekerig reageren. Heb je hier over nagedacht en ben je nog steeds gemotiveerd voor een vogel als huisdier? Proficiat! Lees dan snel enkele van onze tips.

Geef hem tijd om te wennen...
Indien mogelijk is het beter om een vogel aan te kopen waarvan de herkomst bekend is. Vogels van een goede kweker zullen niet bang zijn van mensenhanden en niet schrikken bij het horen van stemmen. Eenmaal de vogel bij jou thuis is, laat je hem best een week wennen zonder jouw hand in de kooi te steken en zonder te veel bruuske bewegingen of harde geluiden te maken. Het is heel belangrijk dat de vogel tijdens deze periode went aan jou en jou leert te herkennen.

Win zijn vertrouwen...
Na de eerste week kan je langzaam proberen met trosgierst hem of haar uit jouw hand te laten eten en uiteindelijk op jouw hand te lokken. Je bouwt dit best op door eerst jouw hand slechts enkele seconden in de kooi te steken en dit dagelijks te herhalen voor een steeds iets langere tijdsperiode. Het zal misschien een paar weken, of zelfs een paar maanden duren, maar uiteindelijk zal er een vertrouwensband zijn tussen jou en jouw vogel. Je zal hem of haar uit de kooi kunnen laten vliegen, op jouw schouder laten meereizen en zelfs trucjes laten aanleren.

Tip tegen verveling...

Een bijkomend voordeel van trosgierst is dat het niet enkel een lekkernij is voor de vogel, maar ook dat trosgierst ideaal is tegen verveling. De vogel moet moeite doen om de zaadjes los te pikken. Ook is trosgierst enorm aan te raden voor herstellende vogels, vogels in broed en oude vogels.